Content kalender - 30 post ideeën
Denk jij regelmatig: waar moet ik nú weer over schrijven? Wat is slim, hoe kom ik op ideeën, waar begin ik?
Dan kan een content kalender een uitkomst zijn. Dus die heb ik voor je in elkaar gezet!
Ik heb 30 aanzetjes voor content op een rijtje gezet, die jij in precies die volgorde kan volgen. Als je merkt dat je op een stuk content blijft steken, neem dan even contact met me op. Dan denk ik met je mee! Het is de bedoeling dat deze kalender je vooruit helpt, zodra het juist een blokkade wordt mist het z’n doel.
Je kan elke dag posten en de kalender volgende maand herhalen als je dat wilt, maar je kan er ook voor kiezen om 3x per week te posten en er 10 weken mee doen. Jij kiest.

Schrijf over een ervaring waar jij iets belangrijks van hebt geleerd. Dat kan groot of klein zijn, van een zwangerschap of solo reis tot aan een gesprekje met de buurvrouw, zolang het iets is wat jou echt heeft geraakt. Die emotie neem je mee in je post. De ervaring kan zowel zakelijk als privé zijn.
→ Met dit bericht bouw je aan de band met je netwerk, omdat ze je écht leren kennen
→ Berichten als deze krijgen vaak veel reacties, omdat mensen met je meeleven en ook hun eigen ervaringen delen.
Tip: start met een kwetsbare openingszin, waarmee je direct de aandacht grijpt. Vertel je verhaal chronologisch, zodat je de lezer echt meeneemt in de ervaring. Schrijf de post eerst zonder de intentie om het te delen en stop er zo veel mogelijk emotie en gevoel in. Daarna kan je het ‘opschonen’ tot de post die je echt wilt delen.
Deel een concrete gedachte of perspectiefwisseling die jou of je klanten heeft geholpen om ergens anders naar te kijken, iets beter aan te pakken of een blokkade te doorbreken.
→ Hiermee laat je mensen ervaren hoe het is om met jou te werken: je geeft eigenlijk een soort ‘mini-resultaat’, zonder dat mensen klant hoeven zijn.
→ Je laat zien dat jij niet alleen kennis hebt, maar ook weet wat werkt in de praktijk.
Tip: Benoem ook wat het probleem of de blokkade is waar mensen tegenaan hikken, zodat het inzicht nog beter en duidelijker uit de verf komt.
Vertel met wie je werkt, en waarom je juist voor hen hebt gekozen. Welke potentie zie je in ze, waarom vind je ze zo leuk, hoe is het om met ze te werken?
→ Deze post roept vaak veel herkenning op omdat mensen zichzelf erin herkennen
→ Hierdoor denken potentiële klanten: “hé, dit gaat over mij, die potentie die jij ziet die heb ík blijkbaar in me”, wat ze opwarmt voor een samenwerking.
Tip: Gebruik levendige, gedetailleerde beschrijvingen van (de gedachtes van) je ideale klant, zodat lezers zichzelf erin herkennen.
Deel een persoonlijke anekdote waar je een praktische les of een waardevol inzicht uit kan halen, en koppel dit aan jouw expertise.
→ Door je kennis te koppelen aan een persoonlijk verhaal onthouden mensen de informatie makkelijker
→ Mensen zien je niet alleen als expert, maar ook als mens: dat maakt je benaderbaar.
Tip: een valkuil is dat je in je verhaal zijpaadjes wilt nemen. Wees scherp: wat is een leuk detail of grapje tussendoor, en wat leidt af en zorgt voor ruis? Welke boodschap wil je overbrengen, en welke elementen van je verhaal dragen daaraan bij?
Deel een recente mijlpaal, zakelijk of persoonlijk, en waarom dit voor jou zo belangrijk is. Zo laat je zien hoe je groeit én neem je je volgers erin mee.
→ Met dit bericht bouw je aan een band met je netwerk, omdat je ze meeneemt in je ontwikkeling.
→ Als het bij de mijlpaal past kan het bijdragen aan je status als expert/ondernemer: bijvoorbeeld de mijlpaal van een nieuw diploma, een 100e klant, het behalen van een omzetdoel.
→ Dit soort berichten zorgen vaak voor meer engagement, omdat mensen je in hun reactie feliciteren.
Tip: zorg dat de behaalde mijlpaal al duidelijk is in je eerste regel, en combineer als dat kan je tekst met een foto waarop de mijlpaal zichtbaar is.
Deel een screenshot van een klantreview, DM of reactie waaruit blijkt wat jouw werk oplevert en/of hoe klanten het vinden om met jou te werken.
→ Met dit bericht deel je social proof en bouw je vertrouwen op.
Tip: laat resultaten zien die resoneren bij het type klant waar je graag meer van wilt aantrekken. Heb je de afgelopen tijd een hoop reviews/blije berichtjes ontvangen? Laat dan meerdere in één post zien.
Geef je mening over iets waar je in je werk, werkveld of bij je doelgroep regelmatig tegenaan loopt. Wat vind jij echt belangrijk? Waarover wil jij mensen wakker schudden?
→ Je trekt de juiste mensen aan door duidelijk te maken waar jij voor staat.
→ Mensen herkennen zich óf haken af, en dat is allebei oké. Dit is een voorproefje van jouw visie, en het is goed als mensen dat weten vóór ze in je investeren.
→ Je versterkt je expertpositie door je visie te delen.
Tip: Begin met een krachtige zin waarin je mening direct duidelijk is. Onderbouw je standpunt met voorbeelden of ervaringen en sluit af met een vraag die uitnodigt tot gesprek.
Vertel over iets wat je onlangs hebt meegemaakt en wat je daaraan opviel, leerde of voelde. Het hoeft geen groot verhaal te zijn – juist het kleine, onverwachte werkt vaak goed. Het kan zowel een zakelijke als privé ervaring zijn.
→ Door dit te delen geef je de ander een kijkje achter de schermen en in jouw hoofd: wat valt jou op, wat maak jij mee? Zo leren mensen de echte jij kennen.
→ Je toont je visie en reflectievermogen in een toegankelijke vorm.
→ Dit soort teksten versterken de band met je volgers vaak omdat ze zich in je verhaal herkennen.
Tip: zorg ervoor dat uit je verhaal duidelijk blijkt wat potentiële klanten van jou als expert en/of als mens kunnen verwachten.
Beantwoord een vraag die je vaak krijgt, in kennismakingsgesprekken of van betalende klanten. Laat zien hoe je denkt, luistert en adviseert.
→ Het voelt voor de lezer als gratis coaching en een inkijkje in jouw manier van begeleiden.
→ Je laat zien dat jij je klanten echt snapt en dat je antwoorden helder en behulpzaam zijn.
Tip: Gebruik de vraag letterlijk als opening, dan weet de lezer direct waar het over gaat en trek je de aandacht van de juiste mensen.
Laat merken wat jij écht belangrijk vindt in het leven en in je werk. Je hoeft het woord ‘kernwaarde’ niet te gebruiken, maar vraag je wel af waar jij naar streeft in het leven, waarom je dat zo belangrijk vindt en hoe dit terugkomt in je keuzes, werkwijze of communicatie.
→ Op deze manier laat je zien waar jij voor staat, wat veel zegt over hoe je werkt én vaak ook over het resultaat waar je klanten naartoe helpt.
→ Het maakt je positionering steviger, zonder dat het ‘verkoopachtig’ voelt.
→ Klanten voelen intuïtief of jullie op dezelfde golflengte zitten.
Tip: Kies één waarde en vertel een verhaal waarin die waarde vanzelf naar voren komt. Gebruik concrete voorbeelden uit je werk of dagelijks leven.
Vertel het verhaal van een klantresultaat als een mini-verhaal: waar begon de klant, wat maakte het spannend of lastig, en waar eindigde het?
→ Door het te vertellen als verhaal kan de lezer zichzelf er eerder in herkennen.
→ Het helpt om vertrouwen op te bouwen en (de waarde van) je aanbod ‘zichtbaar’ te maken.
Tip: Noem niet alleen het eindresultaat, maar ook het startpunt, de twijfels of de sfeer van het traject. Houd de toon menselijk, niet gelikt.
Vertel over een verandering in je leven. Dit kan groot of klein zijn. Denk aan een verhuizing, relatiebreuk, burn-out of iets meer dagelijks zoals een ander ontbijt of ‘s avonds een boek lezen i.p.v. op je telefoon scrollen.
→ Je laat zien dat je groeit als mens én als ondernemer.
→ Je maakt jezelf herkenbaar: jouw klanten maken soortgelijke processen door.
→ Door open te delen over wat er in jouw leven gebeurt, durven anderen zich ook sneller open te stellen. In de DM of in een kennismakingsgesprek.
Tip: Koppel de verandering aan een waardevol inzicht dat de lezer verder helpt. Hou het persoonlijk, maar zorg er ook voor dat het herkenbaar en toepasbaar is.
Leg uit hoe je tot jouw werkwijze bent gekomen. Wat heb jij gezien, meegemaakt of onderzocht waardoor jij denkt: dít is hoe ik het wil doen en waarom ik geloof dat dat het beste werkt?
→ Je positioneert jezelf als iemand met een doordachte aanpak, niet als iemand die zomaar wat doet.
→ Je geeft je volgers een inkijkje in jouw manier van denken, waardoor ze je visie beter gaan begrijpen én onthouden.
→ Je laat zien dat jouw methode niet uit de lucht is komen vallen, maar is gebaseerd op ervaring, overtuiging of onderzoek.
Tip: Begin met een frustratie of verwarring die jij zelf had over de ‘standaard’ aanpak in jouw vakgebied. Vertel vervolgens hoe jij het aanpakt. Maak er echt een kijkje achter de schermen van, en wees niet bang om stellig én persoonlijk te zijn.
Deel een duidelijke mening over iets in jouw vakgebied waar jij het niet mee eens bent. Iets waarvan je denkt: hier kan ik me echt aan ergeren en/of maak ik me zelfs boos om, omdat ik geloof dat dit níet goed is voor mijn doelgroep.
→ Door hierover te schrijven ontdekken mensen waar jij voor staat en trek je klanten aan die zich daar in kunnen vinden.
→ Je laat zien dat je niet klakkeloos meegaat met trends of mainstream meningen.
→ Je positioneert jezelf als iemand met een eigen stem, wat bijdraagt aan het opbouwen van een expertstatus.
Tip: Begin met een krachtige eerste zin waardoor mensen meteen ontdekken waar het over gaat. Kies een onderwerp waar je écht iets van vindt en durf daar persoonlijk in te zijn. Hou het bij jezelf: je hoeft niemand aan te vallen, je mag wél vol vuur opkomen voor jouw standpunt en mensen die onder de status quo te lijden hebben.
Wat heb je als ondernemer geleerd? Hoe ben jij ‘op je bek’ gegaan? Deel een concrete les, inclusief de context waarin je ‘m leerde.
→ Hiermee positioneer je jezelf als iemand met ervaring én leervermogen.
→ Je volgers kunnen zich herkennen in je pad en leren van jouw inzichten.
→ Dit soort posts bouwen autoriteit én kwetsbaarheid.
Tip: bestaat je doelgroep niet uit ondernemers? Benoem dan ook duidelijk welk inzicht zíj hieruit kunnen halen, of welk profijt zij hebben van jouw ontwikkeling.
Stel een open vraag die uitnodigt tot reflectie, delen of herkenning.
→ Een post als deze zorgt vaak voor veel reacties en DM’s. Het is een laagdrempelige manier om het gesprek te openen.
→ Soms komen er weinig reacties, maar zet je er mensen wél mee aan het denken. En wanneer ze merken dat ze er zelf niet uitkomen, kloppen ze bij jou aan.
Tip: gebruik een vraag die je ook in één van de eerste afspraken met een nieuwe klant zou stellen.
Deel een verhaal over je eigen ontwikkeling en groei. Dit kan zakelijk of privé zijn: van een doorbraak in je omzet tot een doorbraak in de sportschool, of een transformatie na een levensveranderende gebeurtenis. Waar stond je eerst, waar sta je nu, en wat heb je onderweg geleerd?
→ Deze post wekt vertrouwen én inspiratie op: je laat zien dat jij weet hoe het is om te groeien en ontwikkelen, inclusief de lastige momenten.
→ Je vergroot je geloofwaardigheid door je eigen ervaringen én resultaat te delen.
Tip: deel een foto of voor-na-beeld toe om het nog persoonlijker te maken en je verhaal kracht bij te zetten. Zorg dat je eerste zin direct indruk maakt en nieuwsgierigheid opwekt. Dit doe je vaak makkelijk door óf het resultaat te benoemen, óf waar je vandaan kwam.
Geef een inkijkje in jouw werkdag, voorbereiding, klanttraject, tech-stress, rommelige bureau of juist iets dat je aan het bouwen bent.
→ Dit maakt je werk tastbaar en jou menselijk en daardoor extra benaderbaar.
→ Je laat zien hoe jij werkt, wat veel zegt over wat klanten van je kunnen verwachten.
Tip: Laat ook zien wat er níet perfect loopt, want daardoor komt er makkelijker interactie op gang. En als het passend is: deel een foto voor extra herkenbaarheid.
Kies een beperkende overtuiging of terugkerende twijfel van jouw doelgroep, en laat zien dat het ook anders bekeken kan worden.
→ Hiermee doorbreek je de overtuiging dat iets niet voor hen is weggelegd, en open je de deur om ergens aan te werken – misschien wel met jouw begeleiding.
→ Je laat op een optimistische, verfrissende manier jouw visie zien.
Tip: Gebruik de letterlijke woorden die je je klanten hoort gebruiken, inclusief “aanhalingstekens,” en zet daar vervolgens jou reactie/kijk tegenover. Leg uit waarom de gedachte volgens jou niet waar is, of misschien zelfs iets positiefs is.
Deel een verhaal dat jij inspirerend vond. Een verhaal uit een boek of artikel of van iemand uit je omgeving, met toestemming.
→ Met deze post laat je zien wat jou raakt en beweegt, en waar jij enthousiast van wordt.
→ Inspirerende verhalen zorgen voor een ‘feel good’-moment, en wekken energie en hoop op. Dit verhaal én het gevoel dat achterblijft zullen je lezers daarom met jou associëren.
Tip: Leg een verband met jouw werk en/of je doelgroep. Welke les kunnen zij hier uit halen? Welk inzicht wil je ze meegeven?
Vertel wat mensen van jou mogen verwachten als ze met je werken. Qua toon, aanpak, betrokkenheid of communicatie. Wat kunnen ze wél en juist níet verwachten?
→ Hiermee trek je mensen aan die passen bij jouw werkwijze, en filtert je mensen uit die iets anders zoeken.
→ Je maakt het makkelijker voor een potentiële klant om zich een samenwerking met jou voor te stellen.
Tip: vraag aan klanten hoe ze de samenwerking met jou ervaren om je post mede vanuit hun perspectief in te vullen. Deel hun reactie eventueel ook in een screenshot, als een soort ‘bonus testimonial’.
Leg uit wat een bekend misverstand is binnen jouw vakgebied, waar jouw doelgroep vaak nog in gelooft. Leg helder uit waarom dit volgens jou niet klopt en welk inzicht jij daar tegenover zet.
→ In deze post positioneer je jezelf als de expert die weet én kan uitleggen hoe iets echt zit.
→ Je biedt rust en duidelijkheid aan volgers die worstelen met dit misverstand.
Tip: Let op je toon. Je wilt niet dat mensen zich dom voelen, wel dat het als een opluchting voelt dat ze het anders mogen bekijken.
Wat heb jij geleerd van iemand die dichtbij je staat? Denk aan een goede vriend(in), je partner, een familielid, je eigen kind. Wat is een les die je actief meeneemt in je werk of leven?
→ Met dit verhaal geef je een inkijkje in je sociale leven, je waarden én inspiratiebronnen.
→ Je toont je menselijkheid en de invloed van je omgeving op je groei. En ook: dat jij je ook laat helpen door anderen i.p.v. dat je verwacht dat alle groei uit jezelf komt.
→ Het zorgt voor emotionele verbinding met je volgers.
Tip: Maak het verhaal heel persoonlijk, en wees niet terughoudend in het delen van emoties. Daardoor komt het ook écht binnen bij de lezer. Heb je een foto van jezelf met je dierbare? Deel die, als de ander daar oké mee is.
Vertel over een belangrijk keuzemoment in je leven of werk. Wat heb je besloten, waar twijfelde je over, en waarom koos je uiteindelijk voor deze route?
→ Je laat zien hoe je keuzes maakt en wat je drijft. Dat zegt veel over wie jij bent als mens, waardoor potentiële klanten sneller wel of geen match met je voelen.
Tip: Koppel je keuze aan een waarde of principe. Zo wordt je verhaal niet alleen persoonlijk, maar ook betekenisvol voor je lezer.
Deel een duidelijke, korte stelling en vraag of je volgers het ermee eens zijn.
→ Een post als deze zorgt voor interactie en discussie, waarmee je je bereik vergroot.
→ Het maakt jouw visie zichtbaar, zonder dat je het tot in detail hoeft toe te lichten.
Tip: Zet je stelling bovenaan in één krachtige zin. De rest van de post mag toelichting geven, maar vul het niet teveel in: kijk waar mensen mee komen, en ga het gesprek aan in de reacties.
Deel iets wat je stiekem al honderd keer hebt gedacht, in klantgesprekken of aan de keukentafel, maar wat je (nog) niet vaak genoeg hardop zegt. Een uitspraak, inzicht of advies dat volgens jou méér aandacht verdient.
→ In deze post deel je iets dat uit je tenen komt, en dat voelt je lezer ook.
→ Je laat zien wat jou bezighoudt en wat jij echt belangrijk vindt.
Tip: Schrijf zonder filter, wat je écht bedoelt. Daarna mag je het nuanceren of toelichten, maar zorg dat de eerste alinea heel stevig staat. Het werkt ook goed als je er een persoonlijke situatie aan koppelt waarin je het net niet durfde te zeggen, of juist wel.
Deel een inzicht waarvan je denkt: als ik dit eerder had geweten, dan was het zóveel makkelijker geweest.
→ Voor je volgers is dit wellicht een nieuw inzicht en een belangrijke les.
→ Je laat zien dat je ook fouten en blinde vlekken hebt gehad, dat maakt je open en betrouwbaar.
Tip: Maak het persoonlijk en wees eerder over de tekortkomingen van je jongere zelf, om juíst je groei te laten zien. Ook als je je bij nader inzien een beetje dommig voelt.
Stel je voor dat je je volger maar één inzicht, advies of gedachte zou mogen meegeven. Wat zou dat dan zijn? Iets wat je zó belangrijk vindt, dat je hoopt dat iedereen het onthoudt – klant of geen klant.
→ Deze post raakt vaak de kern van je werk en je missie.
→ Het is krachtig, beknopt en wordt vaak opgeslagen of gedeeld.
Tip: Formuleer je boodschap aan het begin van je post direct kort maar krachtig, en gebruik daarna een voorbeeld, metafoor of verhaal om het te laten landen.
Vertel hoe jouw manier van werken, denken, begeleiden of communiceren is veranderd. Wat deed je anders, en wat heeft het je opgeleverd?
→ Laat zien dat jij ook ontwikkelt en durft bij te sturen.
→ Maakt je werkwijze tastbaar voor potentiële klanten.
Tip: Vertel niet alleen wat je veranderd hebt, maar vooral ook waarom. Wat zag je gebeuren? Wat werkte niet meer? Werkt het nu beter?
Soms zegt een klant iets wat je raakt of wat zó raak is, dat je het nooit meer bent vergeten. Deel die zin, de context én waarom die uitspraak je bijbleef.
→ Je laat zien wat voor gesprekken jij voert en wat er gebeurt in je werk.
→ Je maakt je trajecten voelbaar, zonder dat het als promotie voelt.
Tip: Zet het citaat letterlijk tussen aanhalingstekens. Vertel waarom je het nooit bent vergeten, en waarom het nog steeds impact heeft op jou en/of je werk.