Door Marissa Bonants.
Onder deze opname kan je een uitgebreide toelichting lezen over het berekenen van je inkomstenbelasting, vind je de link naar het doelendashboard en leer je hoe je een uitgebreid winstplan in elkaar kan zetten (met extra instructievideo!).
Hoeveel % inkomstenbelasting betaal je nou?
In alle communicatie op de vraag “hoeveel % inkomstenbelasting betaal je nou”, kan nog weleens wat verwarring bestaan. Dit helder ik graag even voor je op. De belastingdienst berekent het % inkomstenbelasting over de belastbare winst.*
Welk percentage inkomstenbelasting je betaalt hangt vervolgens af van het totaalbedrag, ofwel in welke belastingbox je valt. De inkomstenbelasting is namelijk een progressieve belasting. Dit houdt in: hoe meer winst je maakt, hoe hoger het percentage.
Deze percentages vind je hier:
De belastbare winst* tot en met 68.508 euro is belast met 37,10%. Daarna ga je 49,50% betalen.
Maar over welke winst betaal je dan? Over de fiscale winst.
Box 1 is de belasting box waar je winst van het ondernemen in valt, maar het is bijvoorbeeld ook de belasting box waar je salaris in valt als je nog in loondienst bent. Om ondernemers te steunen bestaan er verschillende ondernemersvoordelen, ook wel aftrekposten genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld de startersaftrek, zelfstandigenaftrek, MKB vrijstelling etc. Daarom betaal je niet over de omzet – kosten belasting maar over omzet – kosten – aftrekposten. Omzet – kosten – aftrekposten is dus het bedrag waarover je belasting betaalt.
Hoe bereken je dan het bedrag wat je aan inkomstenbelasting moet betalen?
Je kunt dit gemakkelijk berekenen via:
https://www.berekenhet.nl/ondernemen/netto-inkomen-ondernemer.html
Als je jouw winst (omzet – kosten) invult, aangeeft of je gebruik mag maken van de startersaftrek dan komt daar je verwachte bedrag aan inkomstenbelasting uit.
Let wel: dit is alleen gebaseerd op het bedrag wat je hebt verdient met je onderneming. Als je ook nog een baan hebt in loondienst, een eigen huis, een fiscaal partner of spaargeld dan wordt het anders.
Belastingbedrag van de omzet of van de winst?
Op basis van bovenstaande weet je nu dat de belastingdienst de inkomstenbelasting berekend op basis van de belastbare winst.
Maar veel ondernemers vinden het gemakkelijk (en is het ook) om een bepaald % van de inkomsten apart te zetten voor de inkomstenbelasting.
Het percentage van de omzet wat je apart zet op basis van je inkomsten is natuurlijk lager dan wanneer je een percentage van de winst apart zou zetten. Omdat je ook kosten maakt die het bedrag waarover je de inkomstenbelasting berekend verlagen.
Maar welk percentage van de omzet dan?
Welk percentage van de omzet je neemt is ECHT afhankelijk van jouw situatie. Hoe hoog je omzet is, of je veel kosten hebt, wat voor type onderneming je hebt en waar je staat.
Het verdelen van je omzet over verschillende potjes vind je terug in de Profit First methode.
Via deze link kun je berekenen wat voor jouw omzet de officiële Profit First percentages zijn:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1gae2W5v56Zb_TxVc7ovbRoLAKI8S91cJ/edit#gid=1840461781
Bij 50K omzet per jaar zegt profit first 10% voor de belasting.
Als je de werkelijkheid (omzet, kosten, belasting etc) van 2020 invult kun je zien hoe jouw percentages nu lopen ten opzichte van Profit First. Zie dit als een soort financiële check:)
Staar je vooral niet blind op de percentages. Het gaat om jouw situatie en jouw bedrijf. Nog beter dan “zomaar” de profit first percentages pakken is om een uitgebreid winstplan te maken en vanuit daar te kijken hé op welke percentages kom ik uit en hoeveel moet ik dan reserveren van de omzet.
Dit is een link waar je een uitgebreid winstplan kunt maken:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1u6WdWO5WsP8pOGlKNgb8YAYj0oaUBLJzWg0tzZSJ9wM/edit?usp=sharing
Dit is de link naar een uitlegfilmpje over het winstplan:
Qua benaming van de potjes doet ook iedereen het een beetje anders. Profit first noemt het potje winst. Ik gebruik ook wel eens de term buffer. Overigens zijn het aantal potjes wat je aanmaakt en welke ook helemaal “up to you”. Ik heb ook klanten die graag voor een coachtraject sparen en een potje coaching hebben:).
Hierbij de link naar het doelendashboard:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1yY7XVBcpcJM5LkGvezevZ_BwubcCZOJEz040Vi0dICI/edit?usp=sharing
Let op: maak van alle google sheets documenten eerst even een kopie en deel dit materiaal niet met ondernemers buiten dit programma.
Wil je meer leren over je financiën als ondernemer? Neem dan een kijkje bij de Money Making Impact School van Marissa.