Week 1: Ontdek wat jouw persoonlijke en unieke business-succesfactor is

/*! elementor – v3.10.2 – 29-01-2023 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}

/*! elementor – v3.10.2 – 29-01-2023 */
.elementor-heading-title{padding:0;margin:0;line-height:1}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title[class*=elementor-size-]>a{color:inherit;font-size:inherit;line-height:inherit}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-small{font-size:15px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-medium{font-size:19px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-large{font-size:29px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-xl{font-size:39px}.elementor-widget-heading .elementor-heading-title.elementor-size-xxl{font-size:59px}

Wist je dat zo’n 30% van de ZZP’ers binnen één jaar stopt?

Het is geen gezellige binnenkomer, maar wel een belangrijke. Ik wil de komende maanden méér bereiken dan alleen je start versnellen: we gaan een basis leggen voor langdurig succes. We gaan een bedrijf bouwen waar je gelukkig van wordt. Een bedrijf waarmee je kan doen wat je het liefste doet en het geld verdiend waarmee je je leven kan inrichten zoals in je dromen.

De reden dat veel startende ondernemers al zo snel de handdoek in de ring gooien, is meestal een mix tussen precies die twee dingen: 1) het lukt ze niet om voldoende geld te verdienen, 2) het is helemaal niet zo leuk als ze vooraf hadden bedacht. Het is trekken, duwen, moeite doen om klanten binnen te halen en in de praktijk maar heel weinig kunnen doen wat je zo leuk vindt.

Deze week wil ik scherp krijgen wat jouw persoonlijke, unieke business-succesfactor is. Dé factor die er bij jou voor zal zorgen dat het niet voelt als trekken en duwen, maar bijna alsof het vanzelf gaat.

Dat is niet direct zo. Je moet nog iets opbouwen, je moet nog dingen leren die je nu misschien spannend of ongemakkelijk vindt, de klanten komen niet direct uit de lucht vallen.

Maar als wij scherp krijgen 1) wat jou drijft en we dus centraal mogen stellen, en 2) wat altijd al voor jou heeft gewerkt, en je dus makkelijk af gaat, dán kunnen we ontdekken hoe we jouw business op zo’n manier kunnen inrichten dat je een vliegende start maakt – met een duurzame strategie, simpelweg omdat het 100% gebaseerd is op wat voor jou werkt.

Daar gaan we!

Handig om vast te weten: er komen 4 onderwerpen aan, waar elke keer een stuk tekst en een opdracht bij hoort. Ik verwacht dat je in totaal zo’n 2 à 3 uur bezig bent met de hele module. Tip: lees de hele module door en maak een tijdsinschatting en planning voor jezelf zodat je ‘m binnen een week bij ons kan inleveren. Bij elke opdracht laat ik weten hoeveel woorden je antwoord ongeveer mag zijn. Uiteindelijk kan je de opdracht helemaal onderaan deze pagina inleveren in een Google Docs bestandje, en is het totale maximum voor deze module 500 woorden.

Om te beginnen: waarom wil je dit zo graag?

Waarom wil je een eigen bedrijf? En: waarom wil je DIT bedrijf, waar je nu mee bezig bent?

Hoe beter jij aan jezelf kan uitleggen waarom je dit wilt en belangrijk vindt, hoe sterker je in je schoenen staat wanneer het lastig is. Er gaan momenten komen waarin je twijfelt of je het wel kan, of het ‘ooit’ zal lukken, of je niet beter wat anders kan gaan doen. Hoe beter jij weet waar je dit voor doet, hoe steviger je staat tijdens dit soort twijfelmomenten. En: met hoe meer passie en overtuiging je over je bedrijf kan vertellen, wat heel aantrekkelijk is voor potentiële klanten.

Om hier achter te komen, kan je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Waarom kies ik voor een eigen bedrijf, en niet voor een baan in loondienst?
  • Waarom heb ik voor deze inhoudelijke expertise gekozen? Wat vind ik er interessant aan, wat vind ik er belangrijk aan, waarom wil ik mensen juist op dit gebied helpen?
  • Welk toekomstplaatje heb ik voor mezelf? Wat zou ik mezelf gunnen, hoe wil ik als persoon ontwikkelen, wat voor leven wil ik leiden?
  • Indien van toepassing: welk toekomstplaatje zie je voor je gezin? Welke mogelijkheden wil je jezelf en je gezin bieden?

Opdracht: omschrijf wat jou drijft als ondernemer.

(Tip: gebruik maximaal 100 woorden)

/*! elementor – v3.10.2 – 29-01-2023 */
.elementor-toggle{text-align:left}.elementor-toggle .elementor-tab-title{font-weight:700;line-height:1;margin:0;padding:15px;border-bottom:1px solid #d4d4d4;cursor:pointer;outline:none}.elementor-toggle .elementor-tab-title .elementor-toggle-icon{display:inline-block;width:1em}.elementor-toggle .elementor-tab-title .elementor-toggle-icon svg{-webkit-margin-start:-5px;margin-inline-start:-5px;width:1em;height:1em}.elementor-toggle .elementor-tab-title .elementor-toggle-icon.elementor-toggle-icon-right{float:right;text-align:right}.elementor-toggle .elementor-tab-title .elementor-toggle-icon.elementor-toggle-icon-left{float:left;text-align:left}.elementor-toggle .elementor-tab-title .elementor-toggle-icon .elementor-toggle-icon-closed{display:block}.elementor-toggle .elementor-tab-title .elementor-toggle-icon .elementor-toggle-icon-opened{display:none}.elementor-toggle .elementor-tab-title.elementor-active{border-bottom:none}.elementor-toggle .elementor-tab-title.elementor-active .elementor-toggle-icon-closed{display:none}.elementor-toggle .elementor-tab-title.elementor-active .elementor-toggle-icon-opened{display:block}.elementor-toggle .elementor-tab-content{padding:15px;border-bottom:1px solid #d4d4d4;display:none}@media (max-width:767px){.elementor-toggle .elementor-tab-title{padding:12px}.elementor-toggle .elementor-tab-content{padding:12px 10px}}.e-con-inner>.elementor-widget-toggle,.e-con>.elementor-widget-toggle{width:var(–container-widget-width);–flex-grow:var(–container-widget-flex-grow)}
Benieuwd naar mijn persoonlijke voorbeeld? Klik hier.

Goed om te weten: ik deel mijn verhaal wat uitgebreider, zodat je ziet hoe ik voor mezelf helder kreeg wat mij drijft. In je eigen opdracht hoef je niet de hele context te delen.

Na mijn studie Humanistiek was ik van 2016 t/m 2018 docent op de middelbare school. Ik vond het vreselijk dat ik moest werken met mensen die helemaal geen zin hadden om met mij te werken: de leerlingen hadden liever dat ik uitviel. Ik vond het vreselijk dat ik lesmethodes moest volgen waar ik niet volledig achter stond. Ik vond het vreselijk dat ik het gevoel had dat mijn werk als docent weinig directe betekenis had. Ik haalde er weinig voldoening en plezier uit, en dacht al snel: ik moet máken dat ik hier wegkom. Mijn eigen bedrijf was mijn reddingsboei. 

Toen ik begon met ondernemen wist ik: ik wil werken met mensen die heel graag met míj willen werken, ik wil mijn eigen methode ontwikkelen zodat ik er volledig achter sta en ik wil een directe impact hebben op de doelen die mijn klanten willen bereiken.

Kan dat ook in loondienst? Vast. Maar dan zou ik nog steeds compromissen moeten sluiten met collega’s. Been there, done that. In mijn bedrijf kan ik dingen 1000% op mijn manier doen. En als ik op een zwak en onzeker moment overweeg om de handdoek in de ring te gooien en te stoppen met mijn bedrijf, hoef ik alleen maar te bedenken dat ik in loondienst ‘gewoon’ weer vaste uren moet werken en te dealen heb met de methode, leidinggevenden, collega’s en klanten die ik krijg aangeboden… en dan heb ik snel weer een héle grote drive om te knallen met mijn bedrijf 😉

Wat heeft altijd al voor jou gewerkt – volgens anderen?

Een business staat het sterkst als je doorbouwt op een goed fundament. En hoewel jij nog maar net begint, is er natuurlijk alláng een goed fundament: dat ben jij jezelf, met al je talenten, kwaliteiten en mooie eigenschappen.

Nu kan ik je de opdracht geven om zelf te bedenken waar je goed in bent, maar uit talloze onderzoeken is gebleken dat we onszelf helemaal niet zo goed kennen als we denken. De meeste mensen die ik spreek wuiven hun kwaliteiten snel weg omdat ze het allemaal maar standaard en normaal vinden.

Wat is er nou écht zo uniek en aantrekkelijk aan jou? Je komt er het makkelijkst als je het checkt bij anderen. Dus daar starten we mee. Hoe zien anderen jou? Wat waarderen ze aan jou? En hoe kunnen we dát gebruiken om je bedrijf, je personal brand en je marketingstrategie stevig neer te zetten en je zelfvertrouwen te vergroten?

We gaan aan twee verschillende groepen om feedback vragen, om te ontdekken welke kwaliteiten jouw omgeving in je ziet – die je zelf misschien nog niet ziet, of niet durft te claimen.

  • Je dierbaren, zoals je partner, familie, goede vriend(inn)en
  • Zakelijke contacten: klanten of oefen klanten, businessbuddies, oud-collega’s, studiegenoten
  • Opdracht: kies voor elke groep minimaal 3, liever 6 mensen om te bevragen. Vervolgens schrijf je een mail of whatsappje die je per groep kan versturen. Het doel van dit bericht, is: ontdekken hoe zij jou zien en wat ze aan je waarderen. Hou het kort maar krachtig, en beperk jezelf tot 2 of 3 vragen. Zo maak je het voor hen makkelijk om snel te reageren, en voorkom je zelf dat je een overload aan informatie moet analyseren en verwerken. Ik heb een aantal vragen op een rijtje gezet, waar jij er (per groep) 2 of 3 uit mag kiezen.

  • Wat spreekt je aan in mij als persoon?
  • Wat spreekt je aan in mij als professional?
  • Zou je mensen aanraden om met mij te werken? Waarom?
  • Welke eigenschappen van mij waardeer je het meest?
  • Welke kennis, talenten en vaardigheden waardeer je het meest aan mij?
  • Kun je een concrete situatie benoemen waarin je zag dat ik in mijn element was?
  • Op welke manier vind je mij anders dan anderen?
  • Kun je mij in drie woorden typeren?
  • Zorg dat je de antwoorden zo snel mogelijk binnen hebt. Dus: vraag mensen of ze de vragen die je stelt vandaag of morgen direct kunnen beantwoorden. Desnoods in een voicenote die je zelf uittypt. 

    Dan kan jij aan de slag met de analyse. Zet alle antwoorden van elke groep per vraag op een rijtje, zodat je snel de rode draad kan herkennen.

    Vervolgens omschrijf je per groep, dus 2x, wat volgens hen jouw sterke punten en kwaliteiten zijn. Wat maakt jou tot jezelf én wat maakt jou aantrekkelijk?
    (Tip: gebruik maximaal 100 woorden in totaal. Het kan ook zijn dat je in steekwoorden aan 30 woorden genoeg hebt.)

    Daarna schrijf je een reflectie: wat denk je van de reacties? Zaten er verassingen tussen? Herken je je erin? Welke reactie vond je het leukst om terug te krijgen?
    (Tip: gebruik maximaal 100 woorden)

    Een digitale spiegel – hoe zit jij in elkaar?

    Hoewel anderen je kwaliteiten goed kunnen inschatten, zijn er (naast een stapel goede reflectie oefeningen ;-)) ook andere manieren om zelf te ontdekken hoe je in elkaar zit en welke talenten je bezit. Eén van mijn favoriete manieren om daar antwoord op te krijgen, is het invullen van een persoonlijkheidstest. Ik neem de resultaten nóóit direct aan als de waarheid, maar gebruik ze als een startpunt om na te denken over mezelf.

    Ik stel mezelf vragen als:

    • Waar herken ik mezelf direct in?
    • Wat had ik nog niet herkent als een kwaliteit of positieve eigenschap, maar klopt eigenlijk wel?
    • Welke positieve kanten van mezelf mag ik eigenlijk wel meer laten zien aan andere mensen?
    • Waar herken ik mezelf totaal níet in? Waarom niet, hoe zit ik dan wel in elkaar?

    De test die je voor deze opdracht mag maken, is de 16 personalities persoonlijkheidstest. Het invullen van de test duurt ongeveer 12 minuten. Daarna mag je jezelf bevragen met behulp van bovenstaande vragen en alles wat verder in je opkomt tijdens het lezen van de uitslag. Klik hier voor de test. Verzamel je gedachtes door uit te schrijven waar je jezelf wel en niet in herkent, en welke kwaliteiten en talenten je dankzij deze uitslag bevestigt hebt gekregen of hebt ontdekt.
    (Tip: gebruik maximaal 100 woorden)

    De vertaling naar je business

    Ter afsluiting: hoe vertalen we al deze zelfkennis naar je business? Dit is iets wat de komende weken mag gaan blijken, wanneer we aan de slag gaan met je aanbod, je doelgroep, je marketing en nog veel meer. Maar laten we er wel vast even bij stilstaan.

    • Als je al je inzichten tot nu nog eens doorleest, heb je dan het idee dat dit al blijkt uit je content en communicatie naar buiten toe? Weten potentiële klanten wat jouw eigenschappen, kwaliteiten en talenten zijn?
    • En: heb jij je productaanbod al zo ingericht dat je doet wat je écht belangrijk vindt en je je talenten en kwaliteit er helemaal in kwijt kan?
    • Welke ideeën borrelen er nu omhoog om deze dingen méér te verwerken in je business?

    Neem het allemaal mee in de opdracht van deze week:

    Wat lever je in?

    Geef in maximaal 500 woorden antwoord op de volgende vragen:

    • Wat drijft jou als ondernemer?
    • Wat zijn volgens je dierbaren en je professionele contacten jouw sterke punten en kwaliteiten? Wat maakt jou volgens hen tot jezelf én wat maakt jou aantrekkelijk?
    • Wat denk je van de reacties? Zaten er verrassingen tussen? Herken je je erin? Wat vond je het leukst om te horen?
    • Wat vond je van de uitslag van de persoonlijkheidstest? Waar herken je jezelf wel in, en waar herken je jezelf juist niet in?
    • Kijk terug naar alle opdrachten die je hebt gemaakt. Hoe kan je deze zelfkennis in je business verwerken? Waarvan denk je: dát moet centraal staan in mijn aanbod, omdat ik het zo belangrijk vind of omdat het me zo makkelijk af gaat? En van welke dingen denk je: eigenlijk moet ik er in mijn marketing voor zorgen dat iedereen dit over mij weet?

    Klik hier om te lezen hoe het werkt met Google Drive.

    Je hebt een eigen Google Drive map met 3 Google Docs: één document voor elke module. Hier zet je de opdrachten in, en ook je voorbereiding op de coachcall. Op het moment dat je de opdracht af hebt, deel je het linkje naar de Google Docs in het onderstaande formulier:

    Lever hier je opdracht in:

    Ter afsluiting en inspiratie:

    Laat je supporten. Stuur die berichtjes om feedback te vragen aan de mensen om je heen, lever de gemaakte opdrachten in bij ons en laat je verrassen door onze aanvullingen – en gebruik dát allemaal om een fantastisch bedrijf te bouwen.

    Heel veel succes!